Warmtepompboilers

Een warmtepompboiler is een boiler die instaat voor de verwarming van uw water en hiervoor gebruik maakt van de lucht uit uw woning. De techniek is dezelfde als deze van een warmtepomp. Hierbij wordt een groot deel van de warmte om uw water te verwarmen gehaald uit de lucht (binnen-, ventilatie- of buitenlucht). Indien u kiest voor een combinatie van een warmtepompboiler met zonnepanelen verwarmt u uw water volledig met hernieuwbare energie.


Hoe werkt een warmtepompboiler?

Een warmtepompboiler vertrekt vanuit het basisprincipe van een warmtepomp om warmte uit zijn natuurlijke omgeving te onttrekken.

Lucht aanzuigen

Hoe werkt het nu precies? Een warmtepompboiler zuigt via een ventilator omgevingslucht aan. Vervolgens wordt die langs een warmtewisselaar gestuurd die gevuld is met een koudemiddel. Dat koudemiddel verdampt door de warmte van de lucht waardoor er een soort gas ontstaat.

Twee warmtewisselaars

De compressor drukt dat gas samen waardoor de temperatuur toeneemt. Het verwarmde gas wordt naar de tweede warmtewisselaar gestuurd. Hier wordt de warmte afgegeven aan het tapwater waardoor het zelf weer afkoelt tot vloeistof. Een expansieventiel verlaagt opnieuw de druk en temperatuur van de vloeistof waarna de cyclus opnieuw kan beginnen.

Automatische ontdooiingsfunctie

De warmtepompboiler functioneert bij temperaturen tussen 2 en 35 graden Celsius en heeft een automatische ontdooiingsfunctie. De boiler vereist een ruimte van 20m³ en wordt meestal opgesteld in de garage of de kelder.


Welke lucht wordt gebruikt?

Vanwaar komt de lucht die de warmte voor de warmtepomp moet leveren? En waar moet de gebruikte lucht naartoe?

Een eerste mogelijkheid bestaat erin om de lucht uit een ruimte in de woning te halen. De warme lucht wordt uit deze ruimte gehaald en de gekoelde lucht wordt er terug in geblazen. Hierdoor zal de ruimte zelf ook effectief afkoelen. Een dergelijk systeem is uitermate geschikt voor een warmtepompboiler is uw garage, kelder of zolder?

Een tweede mogelijkheid bestaat erin om de lucht van buiten naar binnen te halen en de gekoelde lucht ook opnieuw naar buiten te blazen. Dit systeem heeft echter als nadeel dat buitenlucht het merendeel van het jaar kouder is dan binnenlucht en daardoor minder warmte zal afgeven waardoor er meer energie nodig is.


Subsidies

Sommige overheidsinstanties bieden steunmaatregelen aan voor een investering in hernieuwbare energie. Zo geven bepaalde steden en gemeenten een premie voor de plaatsing van een warmtepompboiler. Een overzicht van alle mogelijke voordelen en de specifieke vereisten vindt u op www.energiesparen.be onder ‘Zoek uw subsidie’.


Voor elke project bekijken wij samen met u welk systeem het best aansluit bij uw noden, wensen en budget. Neem dus contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.


Moors All Energy - Op 't zand 25, 3971 Heppen - 0471 89 70 25 - info@moorsallenergy.be